BBO2021 500

Muutama finaaliehdokas erästä 16

Tomas Leandersson 2Ballmaster Openin karsinta on edennyt jo 16 erän verran ja neljä on enää jäljellä. Niissä tulee keilaamaan lajitähtiä runsain määrin, joten tuloslista muuttuu todennäköisesti vielä paljonkin ennen kuin kaikki loppukilpailijat ovat selvillä lauantaina illan suussa.
Kärkisijaa pitää edelleen hallussaan Niko Oksanen, joka keilasi 1485 tuloksensa jo keskiviikon aamuerässä. Torstain iltaerästä hän sai taakseen Ruotsin Martin Larsenin, joka juhlatunnelmissa pudotti tuloksen 1479, kolmatta sijaa pitää Italian Fiorentino Antonino, 1475. Perjantain ensimmäisen erän kärkeen kiiruhti Italian Antonino Fiorentino, 1422, mutta hänellä oli siis jo parempi tulos tehtynä ja loppukilpailupaikka taskussaan. Toiseksi erässä kipusi Ruotsin Tomas Leandersson, 1391, ja kolmanneksi Danielle McEwan, USA, 1387. Nämä kaksi ovat uusia nimiä loppukilpailijoiden listalla.

Vuoden 1991 Ballmaster Open voittaja, Tomas Leandersson teki eilisessä juhlaerässä 1351, nyt tulos koheni 40 pisteellä. Yhä edelleen, 29 vuotta voittoisan turnauksensa jälkeen Tomas on hyvässä fyysisessä kunnossa ja lajitaidotkin ovat huippuluokkaa. Hän muistelee ensimmäisiä kertojaan Ballmaster Openissa innostuneena.- Ensimmäisen kerran olin täällä 1983, olin silloin 17-vuotias. Muistan loistavasti myös vuoden 1985, se oli kylmin talvi ikinä, oli 35 astetta pakkasta. Meidän piti pitää minibussia käynnissä koko yö, ettei se olisi jäätynyt, Tomas muistelee naureskellen. Omaa uraansa hän on jatkanut kaikki nämä vuodet pientä taukoa lukuun ottamatta.
- Olen ollut enemmän tai vähemmän aktiivinen koko ajan. Muutama vuosi sitten aloitin uuden ravintolayrityksen ja olin hetken aikaa keilaamatta lähes kokonaan. Valitettavasti se yritys ei menestynyt ja aloitin uudelleen aktiivikeilailun viime kevättalvena. Tavoitteena oli päästä senioreiden MM-kilpailuihin ja pääsinkin sinne, masterskultaa, parikilpailun hopeaa ja joukkuepronssia kesän kilpailuissa saavuttanut Tomas kertoo. All events-mitalin hän missasi Las Vagasissa kolmella pisteellä.
- 24 vuotta aikaisemmin voitimme Raymondin Janssonin kanssa Renossa parikultaa ja nyt olimme yhdessä hopeakorokkeella, se oli aivan uskomatonta, Tomas huokaa.

Ballmaster Openilla ja Talilla on erityinen paikka Tomaksen sydämessä.
- Ballmaster on klassinen hieno turnaus, ollut sitä aina. Se on syy miksi tulen tänne aina vain uudelleen ja uudelleen. Ja tämä halli on minulle keilailun Mekka. Kaikki ne, jotka eivät ole pelanneet täällä TV-peleissä, etenkin suomalaista keilaajaa vastaan, eivät tiedä millainen kokemus se on. On jotain aivan uskomatonta pelata täällä finaalia hienon yleisön edessä, huima kokemus, Tomas hehkuttaa.
- Minulle maailmassa kaksi turnausta ylitse muiden, Ballmaster Open ja maailmancup. Molemmissa on osaava organisaatio ja kaikki toimii aina hyvin, tunnelma on aina korkealla.
Tänäkin vuonna Tomas Leanderssonilla on kisareissussa Taliin yksi ainoa tavoite.
- Tavoitteeni on tietenkin voittaa, kun menen mihin tahansa kilpailuun, tavoitteenani on voittaa. En koskaan mene minnekään vain ollakseni mukana, hän päättää.

Loppukilpailun rajat ovat 16 erän jälkeen: 60 joukkoon 1368, 24 joukkoon 1410, keskiviikon eristä 1353, torstain eristä 1362 ja 1-9 eristä 1352.

Seija Lankinen