BBO2021 500

Kuusi yli 1400 tulosta

Tom BallmastersKeskiviikon toisessa pelierässä pidettiin huimaa tahtia monen pelaajan voimin. Singaporen Jazreel Tan keilasi ilman tasoituksiakin yli 1400 ja merkkautti naisten tasoituksen kanssa pisteet 1464, jolla hän kiilasi tuloslistalle toiseksi, Niko Oksasen taakse. Samantasoista peliä nähtiin myös suomalaispelaajien esittämänä. Tomas Käyhkö venyi lukemaan 1446, Jesse Ahokas, joka pääsi yrittämään 300-sarjaakin, 1435, Teemu Putkisto 1432, Jenni Heino tasoituksin 1422. Kolumbialaisvieraamme Maria Jose Rodriquez oli kuuden tälle sataluvulle yltänyt keilaaja tuloksellaan 1422.

Meidän vieraanamme juttutuokiossa piipahti Singaporesta kisoihin saapunut Tom Hahl, joka oli näissä kisoissa nyt ensimmäinen pelaaja keilaseura Ballmastersin riveistä. Monenlaista uransa varrella saavuttanut Tomppa ei ihme kyllä ole koskaan menestynyt Ballmaster turnauksessa, mutta muistoja hänellä on vaikka millä mitalla. Hänen parhaat ja varhaisimmat muistonsa kisasta ulottuvat aina 1970-luvulle saakka.
- Parhaita muistoja on se, kun tuli tänne pienenä poikana, se kansainvälisyys oli huikea kokemus 14-15-vuotiaalle pojalle. Täällä oltiin aamusta iltaan katsomassa sen hetkisiä kuuluisuuksia ja omia idoleita. Esimerkiksi se kuuma erä, kun pidettiin valotaulukirjanpitoa ja Timo Suviranta kielimiehenä toivotti kaikki pelaajat heidän omilla kielillään tervetulleeksi. Hän puhui italiaa, saksaa, englanti ja niin edespäin, hienoja muistoja Tomppa miettii.
- Minun urani kannalta tämä turnaus oli aina huonoon aikaan, en oikein päässyt pelaamaan vuoden vaihteen tienoilla. Tietenkin tämä on yksi niitä turnauksia, minkä olisin halunnut voittaa, mutta minä en ollut edes lähelläkään, Tomppa puuskahtaa.

Tom Hahl on nähnyt turnauksen alkuajat sekä myös ne vuodet, jolloin kilpailun tulevaisuus oli vaakalaudalla, siksikin tällä juhlaturnauksella on iso merkitys myös hänelle.
- 1990-luvun lama-aikojen ylikin selvittiin seuran (Ballmasters) toimesta. Timo oli se isä siinä, mutta kyllä koko seura oli työssä mukana. Olihan se ihan huimaa ja todella hienoa oli olla mukana niinä aikoina. Yötä myöten tehtiin töitä, aina ne valotaulutkin piti yöllä pestä ja teroittaa kynät ynnä muuta, Tom naurahtaa.

Tom Hahl 2Tämän vuoden turnaukseen Tom Hahl tuli vain ja ainoastaan yhdestä syystä.
- Tulin vain sen vuoksi, kun juhlaerä on järjestetty. Siinä on noin 40 sellaista pelaajaa, jotka olen tuntenut yli 40 vuotta. Siellä on Leo Hilokoski, Mikko Kaartinen ja niin edespäin. Mukana on useita samanlaisia kuin minä, jotka eivät ole keilanneet enää vuosiin. On iso juttu mennä sinne pelaamaan, Tomppa kertoo.
- Se erä tulee olemaan nostalgiaa täynnä. Jokaisen sarjan jälkeen tulee rataparille aina joku uusi pelaaja, jonka kanssa on koettu yhteisiä asioita jo juniorista saakka. Joka sarjan jälkeen pelaajat rataparilla vaihtuvat ja voi pitää hauskaa ja vaihtaa kuulumisia. Sitten vielä pelin jälkeen nostetaan maljat turnaukselle ja pääsee juttelemaan niiden pelaajien kanssa, ketä eri radoilla nähnyt, Tom tunnelmoi.
- Minulle suurin syy tänne tulooni, oli päästä näkemään kaikkia vanhoja tuttuja.
Tom Hahl kävi tänään ottamassa tuntumaa kisaratoihin, monen vuoden tauon ja muutaman treenikerran jälkeen peli sujui paritulokseen 1209.

Seija Lankinen