BBO2021 500

Hieman lukuja vuoden 2019 turnauksesta

Heidi Manninen ja KaitsuBrunswick Ballmaster Openin huipennuksesta on kulunut reilu kuukausi ja on hyvä hetki katsella hieman tilastoja.

49. kerran järjestettyyn turnaukseen osallistui 538 keilaajaa kaikkiaan 20 maasta. Miehiä osallistujista oli 436 ja naisia 102 eli liki 20 prosenttia, mikä on erityisen ilahduttava luku. Suorituksia tehtiin karsinnassa 1055, jota voidaan pitää erittäin hyvänä huomioiden, että nyt oli ikään kuin ”välivuosi” ennen ensi tammikuun 50-vuotisjuhlaturnausta.

Suomalaiskeilaajia osallistujista oli 418, ruotsalaisvieraita oli 54, virolaisia 13 ja venäläisiä yhdeksän. Tänä vuonna amerikkalaispelaajien määrä jäi kahteen, kun samaan aikaan ison veden takana pelattiin PBA-turnauksia. Uskomatonta oli tosin nähdä muutamien pelaajien pikaiset lennot Helsinkiin, heidän jäätyä PBA-kisoissa karsintaan. Näin tekivät esimerkiksi Ruotsin Pontus Andersson ja Irlannin Chris Sloan.

Karsinnassa 40 kärkeen ylsi 30 mies- ja 10 naiskeilaajaa. 36 parhaan pelaajan toisessa loppukilpailuosiossa naisia oli seitsemän ja miehiä 29. Round robiniin 16 parhaan joukkoon selviytyi kolme naista, joista sitten yksi eteni pudotuspeleihin.

Turnaus sai upean päätöksen tasokkaan ja jännittävän loppuottelun myötä TV-kameroiden ja täyden katsomon edessä. YLE:n TV-lähetys keräsi mukavasti katsojia. Parhaimmillaan katsojamäärä nousi yli kolmensadantuhannen, katsojien keskiarvo oli 264.000. Keilailu siis kiinnostaa myös ei-keilaavia urheilunystäviä.

Tunnetusti kilpailijamäärät ovat viime vuosina pudonneet niin meillä Suomessa kuin Euroopan kiertueellakin, tosin tällä hetkellä näyttää siltä, että EBT on virkistymässä. Tilastot kertovat, että Brunswick Ballmaster Open on säilyttänyt tukevan asemansa yhtenä suosikkikilpailuna. EBT:n suoritusmäärissä ylitse muiden on Münchenin Brunswick Euro Challenge, jossa viime vuonna tehtiin 1279 ja edellisenä vuonna 1197 suoritusta. Kolmantena tässä tilastossa on Brunswick Ballmaster Openin vuosi 2018, jolloin kirjattiin 1129 karsintasuoritusta. Yli tuhannen suorituksen Ballmasterissa päästiin myös vuosina 2010, 2014 ja nyt 2019. Top 10 listalla BBO on neljä kertaa.

Pelaajamäärien tilastossa Brunswick Ballmaster Open on sitten täysin omaa luokkaansa kahdeksalla parhaalla lukemalla. Eniten pelaajia Ballmaster Openissa oli vuosi sitten, jolloin kirjattiin ennätykselliset 550 pelaajaa, kun turnaus oli lähes loppuunmyyty. Yli 500 pelaajaa Ballmaster Openiin on osallistunut peräti viisi kertaa, kaikki 2010-luvulla. Suurin kiitos tästä kuuluu tietenkin suomalaiskeilaajille, jotka ovat ottaneet turnauksen omakseen. Onpa joku jopa todennut Ballmasterin kuuluvan ”uskontoon”. Oma vaikutuksensa on myös erityisryhmille suunnatuilla erillä, joiden suosio on ilahduttavaa, tuntuu aina hienolle seurata näitä veteraanien, senioreiden, naisten, nuorten ja eri keskiarvotason pelaajien eriä. Kuvassa Heidi Manninen vastaanottaa naisille suunnatun erän ykköspalkinnon kilpailunjohtaja Kai Virtaselta.

Vuoden 2020 turnauksen järjestelyt on jo aloitettu ja luvassa on jotain sellaista, mitä ei Suomessa ole ennen nähty. Ensimmäisiä tietoja 50-vuotisjuhlaturnauksesta saamme sivullemme ja kilpailijoille lähiviikkojen aikana.

Seija Lankinen