BBO2021 500

Daria Pajak otti komennon

Daria Pajak 2USA:ssa ammatikseen keilaava puolalainen Daria Pajak (kuvassa) otti kärkipaikan Brunswick Ballmaster Openin karsinnassa keilattuaan ensi yrittämällä huikeat lukemat 1496. Puhdasta tulostakin hän teki komeat 1448 pistettä. Näin johtopaikka lähti ensimmäisessä erässä sen valloittaneelta Juuso Tiaiselta kolmen pisteen erolla.

Pajak tuli Suomeen torstaina puolilta päivin, mutta oli silti heti terävässä iskussa. Matkaväsymyksestä ei näkynyt merkkiäkään. ”Olen keilannut viime aikoina hyvin ja nytkin onnistuin. Viime vuonna keilasin kuusi-seitsemän karsintapeliä ja tulin koko ajan lähemmäs jatkopaikkaa, mutta ei sitten riittänyt. Sain loppukilpailupaikan silloin vasta desperadosta”, Daria kertoi. ”Nyt päätin, että en mene sitä samaa reittiä”, hän naurahti.

Daria aloitti kansainvälisen keilailu-uransa hyvin nuorena junioreiden EM-kilpailuista. Ensimmäisen kerran hän edusti Puolaa vuoden 2004 kisoissa Saksan Augsburgissa, mistä on jäänyt vahva muistijälki hänen mieleensä. ”Keskiarvoni oli silloin kisoissa 148,7. Katselin silloin parhaita keilaajia ja päätin, että alan harjoitella ja tulen yhtä hyväksi. Ja tässä ollaan, ajattele”, hän virnistää. Ensimmäiset EM-mitalinsa Daria saavutti Helsingin kisoissa vuonna 2008.

Päivän karsintapelinsä Daria keilasi samalla pallolla. ”Päätin ensimmäisessä sarjassa, että pelaan koko pelin samalla pallolla. Tein sitten vain muutoksia pallon vauhtiin ja pelilinjaan sitä mukaa, kun olosuhde muuttui”, hän kertoi. Viidennessä sarjassaan Daria pääsi yrittämään täysosumaa, mutta viimeisestä taskuosumasta jäi kymppikeila. Tuloslistalla tuo sarja on merkitty 292 lukemaksi, johtuen EBT-sääntöjen tasoitusten kirjausmääräyksistä. Toinen täysosumaa erässä yrittänyt oli 11-vuotias Jussi Laine (kuvassa alhaalla)Hän teki 299 tuloksen neljänteen sarjaansa. Mikäli siitä 300-sarja olisi tullut, olisi Jussi nyt nuorin suomalainen keilaaja, joka täydelliseen sarjaan on kilpailussa yltänyt. Omaksi ennätyksekseen Jussi nyt kirjaa tuon 299 sarjan. ”Siinä viimeisessä heitossa vähän jännitti, ei muuten”, iloinen poika tuumasi. ”Oma ennätys nyt tuli, edellinen oli 278”, hän totesi. Kuuteen sarjaan Jussi kokosi kunnioitettavasti 1190 pisteet.

Perjantaina jatketaan Talissa kello 10.00, 14.00 ja 18.00 alkavilla erillä. Katsottavaa Talissa riittää, sekä suomalaisten että ulkomaalaisten tähtien tarjoamana.

Seija Lankinen


Jussi Laine