BBO2021 500

Ballmaster Open 48. kerran

Suomen ja Euroopan keilailuturnausten suurin ja kaunein, Brunswick Ballmaster Open, keilataan Talin keilahallissa Loppiaisen tienoilla 48. kerran. Tulossa on kaikkien aikojen kansainvälisin tapahtuma, yli 140 vierasmaalaista 26 maasta.

Kilpailu alkaa Early Bird erällä perjantaina 5. päivä tammikuuta 2018 klo 11.00. Alkukilpailussa keilataan kaikkiaan 16 erää yhdeksän päivän aikana. Viimeinen karsintaerä pelataan lauantaina 13.1. klo 16.00 alkaen ja sen päälle heti desperado-erä.

Loppukilpailuun pääsee 48 keilaajaa, joista sijoille 13-48 päätyneet aloittavat osuutensa vielä lauantai-iltana klo 21.00. Karsinnan 12 parasta astuvat mukaan sunnuntaiaamuksi klo 10.00 ja siitä eteenpäin ratkotaan paremmuutta niin, että neljä parasta keilaavat voitosta televisiossa suorassa lähetyksessä klo 17.30 alkaen. Voittaja tienaa 10 000 euroa.

Ballmaster Open on ollut European Bowling Tourin osakilpailu kiertueen alusta alkaen.

Suomalaiskeilaaja on juhlinut Ballmaster Openin voittoa 30 kertaa. Ruotsi on vienyt kahdeksan ykkössijaa, Norja kolmasti. Kahdesti on kilpailun paras tullut Yhdysvalloista ja kertaalleen Filippiineiltä, Saksasta, Englannista ja Singaporesta.

Tähän mennessä tämän vuoden Ballmasteriin on ilmoittautunut 540 keilaajaa 25 maasta, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna, jolloin paremmuudesta kävi kisaamassa 492 keilaajaa 19 maasta.

Ennakkoilmoittautuneista on syytä mainita kolminkertainen voittaja Pasi Uotila, joka on edelleen yksi voittajasuosikeista sekä tuplavoittaja Kimmo Lehtonen, jota ei myöskään pidä unohtaa. Heidän lisäkseen kotimaisista suosikeista on esiin nostettava kuukausi sitten keilattujen MM-kilpailujen henkilökohtainen hopeamitalisti Petteri Salonen.

Vierailijoista meritoitunein lienee Walter Ray Williams Jr. USA:sta. Hän on voittanut eniten ammattilaisturnauksia, 47 kappaletta. Lisäksi hän on kahdesti seisonut MM-kilpailujen henkilökohtaisella kultapallilla. Kovassa vireessä on varmasti kuukauden vanha MM-voittaja Francois Lavoie Kanadasta. Hän ei ole ensikertalainen Talissa, jo 2010 plakkariin kertyi pronssia nuorten MM-kilpailuista. Kova sana on myös amerikkalainen vuoden 2016 Ballmaster-voittaja Parker Bohn III, vaikka jo seniori-ikäinen onkin, kuten myös Williams Jr. Unohtaa ei sovi myöskään suurta ruotsalaisjoukkoa, joista ehkä kirkkaimmin säihkyvät kaksinkertainen Euroopan mestari Martin Larsen sekä Ballmasterin vuonna 2013 kaikkein nuorimpana (17-vuotiaana) voittanut Jesper Svensson.

Kova on naistenkin taso ja nykysääntöjen kahdeksan pisteen sarjatasoituksen myötä on voitto aina mahdollista. Mukana on viime vuoden voittaja Singaporen Daphne Tan sekä USA:n kaksi kultamitalia Las Vegasin MM-kisoissa voittanut Danielle McEwan. Kovassa vireessä on ollut myös hallitseva Euroopan mestari Diana Zavjalova Latviasta. Zavjalova seisoi myös mitalipallilla vuoden 2010 nuorten MM-kisoissa Talissa. Malesian naisten MM-kultajoukkueesta on syytä mainita Li Jane Sin, joka otti Las Vegasissa myös all eventsin hopeaa sekä uuden nuoruuden löytänyt takavuosien mitalirohmu Shalin Zulkifli.

Osanottajien taso on niin kova ja laaja, että ei ole mikään ihme, vaikka voittaja tulisi näiden mainittujen ennakkosuosikkien ulkopuolelta.

Ballmaster Openin kaksi välieräsarjaa ja loppuottelu televisioidaan Ylen kakkosverkossa 14.1.2018 klo 17.30 alkaen puolentoista tunnin lähetyksessä. Selostajana toimii Pertti Tapola ja asiantuntijakommentaattorina Sami ”Päällikkö” Luoto.