BBO2021 logo 500

Niko Oksanen ensiyrittämällä 1485

Niko Oksanen heitto

Ballmaster Openin kuuma toinen kisaviikko alkoi heti kunnon ryminällä, kun keskiviikon ensimmäisessä erässä saatiin tulosluetteloon kolme 1400 ylittänyttä noteerausta. Korkeimmalle heistä venytti ensimmäisen kisasuorituksensa tehnyt Niko Oksanen, 1485. Aivan noin kovaa tulosta hän ei ennen peliä ajatuksiinsa päästänyt.
- Ainahan sitä haluaa heti tehdä ison tuloksen, mutta en toki 1485:ä lähtenyt tekemään, Niko tuumasi. Yksi avainasia hänen onnistumisessaan oli se, että fokus pysyi tärkeimmässä koko ajan.
- Tein oikeita ratkaisuja oikeilla hetkillä. Sain myös keiloihin heti alusta alkaen hyvän liikkeen. Aloitin vahvasti himmennetyllä pallolla ja sain pelata aika lailla omaa peliäni, reipasta palloa ja suoraviivaisesti. Nyt oli siinäkin mielessä hyvä peli, etteivät ajatukset lähteneet harhailemaan. Pysyi ajatus oikeissa asioissa, Niko kertoi. Kokemusta siitä, miten ne ajatukset raiteiltaan poikkeavat Nikolla on varmasti, syykin on hänellä tiedossa.
- Varmaan se, kun lähtee miettimään tulosta. Nyt pystyin miettimään vain heittämistä ruutu kerrallaan ja sivuuttamaan ajatukset tuloksesta täysin.

21-vuotias Niko on osallistunut Ballmaster Openiin lukuisia vuosia peräkkäin, jostain 14-15-vuotiaasta saakka.
- Yhden ainoan kerran olen ollut ennen tätä loppukilpailussa. Olin silloin alkukilpailun kolmas, mutta finaali meni silloin pieleen, Niko muistelee kolmen vuoden takaista turnausta.
- Toivon mukaan nyt menee parempaan suuntaan, kyllähän minä siitä olen monipuolistunut ja myös henkisesti kasvanut. Itse on vaan kovin vaikea verrata itseään siihen millainen oli kolme vuotta sitten, Niko hymyilee.
- Vuosien mittaan sitä kasvaa henkisesti ihmisenäkin ja se vaikuttaa myös keilailuun, Niko tuumii.

Niko on keilannut kansainvälisillä radoilla sekä junioreiden että miesten maajoukkueissa. Kokemusta on karttunut ja niiden myötä odotuksia ja painettakin.
- Totta kai menestys tuo aina paineita. Luoko ne sitten joku muu vai luoko ne itse. Tietenkin, jos ei paineita olisi, niin käytännössähän se tarkoittaisi, ettei millään ole mitään merkitystäkään. Ainahan se on hyvä olla pientä painetta ja kääntää se itselleen voimavaraksi, se auttaa latautumaan itse tekemiseen, Niko päätti.

Niko OksanenNiko Oksasen takana erän kolmen parhaan joukkoon nimensä kirjoituttivat Latvian Diana Zavjalova, 1458, ja jo useamman erän aikaisemmin keilannut Pasi Uotila. Näin kolminkertainen Ballmaster voittaja, Pasi Uotila, tullaan näkemään tämänkin vuoden loppukilpailussa.

Tänään keilataan vielä kaksi kilpailuerää, kello 14.00 ja 18.00. Karsinnan edetessä radoille tulee myös enenevässä määrin ulkomaalaisvieraita ja maailman tähtiä.

Seija Lankinen