BBO2021 logo 500

Odotetut suomalaistähdet Koivuniemi ja Palermaa

Mika Koivuniemi 3 neljäs voittoMika Koivuniemi ja Osku Palermaa ovat kaksi todella odotettua suomalaisurheilijaa Ballmaster Openiin. Nelinkertainen Ballmaster Open voittaja Mika Koivuniemi tulee taas kuuden vuoden tauon jälkeen tavoittelemaan voittoa, Osku Palermaalta voitto vielä puuttuu. Molemmat PBA-ammattilaiset ovat monen katsojan kiintopisteenä, kun radoille tulevat.
Mika Koivuniemi aloittaa karsintaurakkansa jo keskiviikkona kirkkaana tavoitteena viides turnausvoitto ja etenkin se 50-vuotisjuhlaturnauksen voitto.
- Jokaisessa kisassa, johon osallistun, tavoitteena on voitto, vaikka tiedän etten ole enää yhtä taidokas kuin viimeksi, kun Ballmasteria pelasin, Mika kiteyttää.
- Se hetki, kun en usko edes hyvänä päivänä, kaiken mennessä minun juttujeni mukaan, pystyväni voittamaan, lopetan kilpailemisen. Aikoinaan, kun keilasin ammatikseni minimitavoite oli olla ”häviämättä” rahaa kisassa. Sitä mentaliteettia on ollut vaikea muuttaa ja siksi mietin pitkään tulenko pelaamaan tänä vuonna, Mika jatkaa.
- Kisa on hieno ja palkinnot nostettu hyvälle tasolle, mutta reissu Suomeen on tosi kallis ja minun pitää päästä pudotuspeleihin voidakseni netota reissusta. Toisaalta se on lisännyt haluja harjoitella, koska aivan turha tulla sinne valmistautumatta. Samalla rahalla olisi päässyt lomalle jonnekin hienoon paikkaan käyttämään vähiä lomapäiviä, Arabiemiraateissa maajoukkuetta valmentava Koivuniemi miettii.

Päätöstä tehdessään Mikan vaakakupissa myönteisellä puolella oli luonnollisesti se, että nyt keilataan 50-vuotisjuhlaturnausta, jonka merkitystä ei voi liikaa korostaa. Koko Euroopasta ei löydy tämän luokan turnausta, joka olisi elänyt näin pitkään.
- Tietysti myös 50-vuotsijuhlaturnaus painoi paljon päättäessäni, että tulen. Olen erittäin ylpeä siitä, että olen voittanut kisan neljä kertaa, mikä on toistaiseksi enemmän kuin kenelläkään muulla. Kisan arvoa minulle nostaa myös se, että suurimmaksi osaksi parhaiden pelivuosieni aikana en edes pelannut kisaa.
- Todella hieno juttu on juhlaerä. Hienoa nähdä ja pelata monen vanhan kaverin ja kilpakumppanin kanssa. Tulee varmasti olemaan upea hetki BM-historiassa, jota varsinkin me ”vanhemmat” osataan arvostaa. Muistan edelleen hyvin kuuluisan kuuman erän ja sen tunnelman, se oli kova juttu, Mika fiilistelee.

Ainoana keilaajana neljään Ballmaster Openin voittoon yltänyt Koivuniemi osaa pitkän ja menestyksekkään uransa koulimana laittaa kilpailuja ja menestyksiä oikeisiin mittasuhteisiin.
- Ballmaster on kuitenkin ollut isoin kisa Euroopassa lähes joka vuosi viimeisen 49 vuoden ajan ja kokonaisuutena mikään kisa Euroopassa ei pääse edes lähelle. Siksi kilpailulla on iso arvo omissa saavutuksissani. Jokainen oma voittoni on ollut hyvin tärkeä itselleni ja jokainen ”tappio” pudotupeleissä kirpaiseva. Olen todella iloinen ystäväni Kimmo Lehtosen työstä, jolla hän nosti kisan takaisin loistokilpailuksi muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen noin kymmenen vuotta sitten. Ja kuinka hienosti nykyinen järjestäjä on jatkanut työtä pitäen kilpailun arvoturnauksena, Mika kiittää.
- En koskaan tule unohtamaan paria peräkkäistä voittoani. Se tapa, millä ne tulivat. Sunnuntaina pelasin 27 sarjaa, maksimimäärän. Ja päästäkseen TV-peleihin tarvitsin loppujonon 24:een sarjaan ja sitten kolme matsia TV-peleissä voittoon, Mika kertaa ikimuistoisia hetkiä vuonna 2010. Toisena vuotena ei tainnut pääsy mennä ihan viimeiseen kymppiruudun kaatojen tarvitsemiseen, mutta tiukalle kuitenkin. Nykyään ei ole enää tuollaisia päiviä, valitettavasti ei edes Ballmasterissa.

Tulevan kilpailun olosuhdetta Mika miettii varovaisesti puntaroiden.
- Tämän vuoden olosuhde 50 jalan pituudella on aika ovela. Nähtäväksi jää, miten osallistujat ottavat sen. Minulle henkilökohtaisesti olosuhteella ei ole koskaan ollut merkitystä, eikä ole nytkään, koska tiedän, että pystyn onnituessani pärjäämään millä olosuhteilla vaan, Mika tuumaa.
- Todella hienoa nähdä kaikki parhaat ystäväni taas siellä Suomessa. Vuosi sitten olimme Texasissa juhlimassa PBA Hall of Fame juttuja samalla porukalla ja syksyllä näimme senioreiden MM-kisoissa Las Vegasissa. Ballmasterin merkitys on minulle todella suuri. Muistan, kun 1987 pääsin ensimmäisen kerran lTV-show’n ja se oli osaltaan auttamassa minua nousemaan MM-maajoukkuerinkiin. 1991 finaalin häviö Tomas Leanderssonille tuli kuitattua myöhemmin sen vuoden MM-välierässä, Mika muistelee.
- Periaatteessa kolme peräkkäistä voittoa (1998, 2010 ja 2011), joo oli monta vuotta välissä, mutta en pelannut niinä vuosina. Voiko kotimaan ja Euroopan suurimmalta muuta pyytää. Tulee olemaan tunteikas kisa, vaikka tuskin sitä tapojeni mukaan tulen paljoa ulospäin näyttämään, Mika päättää.

Osku heitto 3Myös Osku Palermaa pelaa ensimmäisen karsintaeränsä jo keskiviikkona. Hän kiteyttää odotukset ja tavoitteet lyhyesti.
- Kisaan lähtiessä aina on pääsy Tv-peleihin tai pudotuksiin tavoite, ja sinne kun on päästy, niin toki vain voittoon tyydytään, Osku toteaa.

Myös hänelle Ballmaster Openilla on iso merkitys.
- Ballmaster turnaus jo itsessään on todella perinteikäs ja mahtava tapahtuma. Tähän kun lisätään Tali, keilahalli, joka on asetelmaltaan rakennettu kilpakeilailua varten, porrastetuin katsomoin ja upean tilan kanssa, niin tulos on mahtava. Ja tietenkin se, että nyt pelataan 50-vuotiskisaa. Kiitos myös asiantuntevan katsomon puoleen, se tekee tapahtumasta joka kerta vieläkin suuremman, Osku kiteyttää.
Osku Palermaan paras sijoitus Ballmaster Openissa on toinen. Hän eteni loppuotteluun saakka vuonna 2000, mutta hävisi siinä Pasi Uotilalle.

Seija Lankinen