BBO2021 logo 500

Joonas Jehkisen mietteitä

Finals Jehkiset uutiseen49. Brunswick Ballmaster Openin finaalipäivästä on nyt kulunut liki kolme viikkoa. Voittohetki oli Joonas Jehkiselle melkoista tunteiden mylläkkää, nyt tapahtumia ja vahvan esityksen taustoja voi miettiä jo hieman rauhallisemmin analysoiden. Samalla Joonas tähyää jo vuoden päähän, jolloin Talissa keilataan 50-vuotisjuhlaturnaus.


Ennen tätä vuotta Joonaksella oli Ballmaster Openista taskussaan kakkos- ja kolmossija. Ne, sekä selkeän voittotavoitteensa, hän kuitenkin työnsi pois mielestään TV-pelien aikana. Fokus pysyi suorittamisessa.
- Pystyin hyvin pitämään ajatukset kasassa ja keskittymään suorituksiin ilman, että olisin miettinyt vääriä tai turhia asioita. Olen aina pyrkinyt ajattelemaan, että TV-pelit ovat ainutlaatuisia hetkiä, joista pitää pystyä nauttimaan, käy pelissä kuinka vaan, Joonas kertoo.

Välierässä Joonas nousi voittoon lukuisia kertoja maajoukkueessa kanssaan pelannutta Petteri Salosta vastaan. Ottelu hyvää ystävää vastaan ei ollut henkisesti sen vaikeampi kuin loppuottelu Singaporen Cherie Tania vastaan.
- En ota vastustajista paineita, oli se sitten kuka vaan. Cherietä vastaan lähtökohta oli tiukempi, koska hänellä oli kahdeksan pisteen tasoitus.
Myös loppuottelussa Joonas oli tappiolla, mutta käänsi senkin voitokseen loistavilla viimeisten ruutujen heitoilla.
- Radat olivat teknisesti hyvin hallinnassa koko ajan, mutta nyt tuntui, että henkinen latautuminen oli itselläni todella onnistunutta. Pystyin varmaan sen takia tiukoissa paikoissa loistosuorituksiin, ”jäämies” miettii.
Usein, kun kilpailussa on korkea tulostaso, pelaajat puhuvat paljon keilareaktiosta. Siitä, mikä on tärkeää, jotta reaktio olisi paras mahdollinen. Joonas kertoo omien kokemuksien Talissa auttaneen häntä hyvän reaktion saamisessa.
- Riippuu todella paljon missä hallissa ja minkälaisella olosuhteella heitetään, että miten se hyvä keilareaktio saadaan aikaiseksi. Mutta itselläni oli tarkoitus saada mahdollisimman aikainen ja pyöreä pallon liike aikaiseksi, sekä kohtuu suora linja taskuun, mikä on toiminut yleensä Talin hallissa. Siinä onnistuin koko sunnuntaipäivän hyvin. Pallolla on kyllä erittäin iso rooli tässä reaktion löytämisessä. Minä sain pari palloa toimimaan lähes täydellisesti koko päivän, Joonas kertoo. Usein puhutaan myös onnen osuudesta keilareaktion yhteydessä, Joonaksen mielestä se on hyvin minimaalinen.
- Toki jos pallot ”natsaa” täydellisesti, niin auttaa asiaa ainakin vähän aikaa, mutta kyllä keilareaktiossa ja sen pitämisessä onnella on hyvin vähän tekemistä. Siksi palloja on kannettava mukana tarvittava määrä, jotta ei antaisi tasoitusta vastustajille. Minulla oli Ballmasterissa mukana kahdeksan avauspalloa, joista käytin pääasiassa kolmea eri palloa.

Mika Koivuniemi voitti Brunswick Ballmaster Openin viisi vuotta sitten, sen jälkeen voittoshekki on matkannut ulkomaille, sikälikin voittohetken tarjoaminen kotiyleisöllä maistui Jehkiselle erityisen hyvin.
- Kotiyleisön edessä voittaminen on mahtavaa, kiitän yleisöä loistavasta kannustuksesta!

Joonas rinnasti Ballmaster Openin voiton PBA-titteliin eli lähes korkeimmalle mahdolliselle tasolle.
- Mielestäni Ballmaster on paras kilpailu, mihin olen osallistunut, vertasi sitä sitten mihin tahansa ulkomaalaisistakin turnauksista. Kun ottaa huomioon yleisen fiiliksen ja tunnelman, muut kilpailijat, Talin keilahallin loistavat kisapuitteet, yleisön, kisan historian jne, niin juuri Ballmasterin voittaminen on erityisen hienoa ja toivoisinkin, että kisalla olisi aina tulevaisuudessa PBA-status.

Ensi vuonna pelataan 50-vuotisjuhlaturnaus, jonne Joonas Jehkinen tulee puolustamaan voittoaan.
- Olen ehdottomasti puolustamassa voittoa. Nöyrin mielin ja löysin rantein, lupsakka savolainen tuumaa ja heittää ensi vuodeksi haasteen koko keilailuväelle.
- Suosittelen osallistumaan turnaukseen, jos mahdollista. Mutta vielä enemmän toivon sitä, että mahdollisimman moni keilaaja ympäri Suomea lähtisi finaaliviikonloppuna katsomaan huippukeilailua ja ottamaan oppia sekä nauttimaan tunnelmasta. Veikkaan, että ensi vuonna kisassa on vielä hienompi tunnelma kuin yleensä, koska kisaamaan on varmasti tulossa lähes koko keilailumaailman parhaimmisto. Sitä kannattaa tulla seuraamaan!


Kuvassa Joonas Jehkinen voittotunnelmissa vaimonsa Marin ja tyttärensä Silvin kanssa.

Seija Lankinen