Brunswick Ballmaster Open - 2020


Järjestyksessään 50. peräkkäinen Ballmaster Open 

3.-12.1.2020, Tali, Helsinki, 690 osallistujaa, 28 maasta, 1334 suoritusta

 

Nathan Ruest LajioeVoittaja: Nathan Ruest-Lajoie

Kanada
Oli voittaessaan: 23-vuotias
Ammatti: Keilahalliyrittäjä
Oikeakätinen

Muuta: Kilpailun järjestäjä, Oy Bowling Ab, oli ladannut kovat panokset pöytään 50-vuotisjuhltatapahtumaa varten. Palkintopotin kokonaissumma oli 150.000 euroa, josta voittajalle lohkaistiin 25.000 euroa. Rahassa mitattuna 50. Ballmaster Open oli suurin Euroopassa koskaan järjestetty keilailuturnaus, ja sitä se oli sitten myös muilla mittareilla mitattuna. Turnaus toi Taliin 690 keilaajaa 28 maasta. Edellinen European Bowling Tourin pelaajaennätys, 550, oli kahden vuoden takaa, niin ikään Ballmaster Openista. Suorituksia juhlaturnauksessa tehtiin kaikkiaan 1334, mikä sekin oli uusi EBT-ennätys, Saksan Euro Challenge oli parhaimmillaan yltänyt 1279 suoritukseen.

Paitsi numeroiden valossa, juhlaturnaus oli historiansa arvoinen tapahtuma myös muilta puitteiltaan. Talin keilahalli oli jälleen saanut uutta ilmettä ja muutenkin virittäytynyt juhlatunnelmaan. Yleisöä oli paikalla aamuvarhaisesta iltamyöhän tunteihin saakka, jopa niin, että ajoittain halli oli loppuunmyyty. Turvamääräysten vuoksi ei Taliin hetkittäin voitu ottaa enempää katsojia sisään, vaikka tulijoita olisi ollutkin. Onneksi livelähetykset sekä YLE:n pitkä finaalilähetys palvelivat katsojia kotisohvilla.
Tanskan Dan Östergaard Poulsen voitti 300-eXtran pääpalkinnon 4.000 euroa, Englannin Dominic Barrett vei ensimmäisestä täysosumasta tarjolla olleen 3.000 euron palkintoshekin.

Puolivälierät:
Nathan Ruest-Lajoie – Christopher Sloan 258 – 203
Kyle Troup – William Svensson 278 – 192

Välierät:
Marshall Kent – Nathan Ruest-Lajoie 194 – 233
Matthew McNiel – Kyle Troup 228 – 226

Loppuottelu:   
Nathan Ruest-Lajoie – Matthew McNiel 267 – 256


Lopullinen järjestys:
1. Nathan Ruest-Lajoie, Kanada
2. Matthew NcNiel, USA
3. Marshall Kent, USA
4. Kyle Troup, USA
5. Christopher Sloan, Irlanti
6. William Svensson, Ruotsi

Poimittua:
”Suomalaiskeilaajat jäivät sivuosaan Talissa heitetyssä Ballmaster 50-vuotisjuhlaturnauksessa. Kaikkien aikojen suurimpaan Euroopassa järjestettyyn kilpailuun osallistui 588 miespelaajaa ja 102 naista eli yhteensä 690 kilpailijaa 28 maasta.
Timo Suvirannan ja keilaseura Ballmastersin vuonna 1971 Helsingin Urheilutalossa järjestämään ensimmäiseen International Ballmaster -turnaukseen haettiin mallia Yhdysvalloista. Juhlaturnauksen parhaat pelaajat tulivat sattuvasti juuri Pohjois-Amerikasta, sillä kovatasoisessa finaalisarjassa Kanadan Nathan Ruest-Lajoie kukisti Yhdysvaltain Matt McNielin 267–256.
Ruest-Lajoie sai palkinnoksi komeat 25 000 euroa…”
”Viimeiset kymmenen vuotta järjestäjänä on toiminut Talin keilahallin taustayhtiö Oy Bowling Ab. Samalla Ballmaster on kehittynyt keilailun kansainväliseksi huipputapahtumaksi.
– Juhlaturnaus oli suurin syy tulla Suomeen pelaamaan viiden vuoden tauon jälkeen. Kivaa oli, vaikka täältä ei tullutkaan sellaista tulosta, jota olin toivonut, Suomen keilailun suurnimiin lukeutuva Mika Koivuniemi sanoi.”
Erno Rautarinta / STT

”Kanadan Nathan Ruest-Lajoie kirjoitutti nimensä Brunswick Ballmaster Openin 5-vuotisjuhlakilpailun voittopokaaliin. Hän voitti äärimmäisen tasaisena edenneessä loppuottelussa USA:n Matthew McNielin. Molemmat aloittivat loppuottelun neljällä kaadolla, sitten Ruest-Lajoie teki ysipaikon, McNiel joutui paikkaamaan kolme keilaa. Kanadalaisen kahden pisteen johdolla edettiin kymppiruutuun. McNiel heitti ensin, jättäen pystyyn kuutoskeilan ja puhdas ruutu riitti Ruest-Lajoielle voittoon. Hän otti siihen kaadon ja kuittasi 25.000 euron shekin pistein 267-256.
23-vuotias kanadalainen oli voitostaan jopa hieman häkeltynyt. Lyhyen tuuletuksen jälkeen hän kiirehti nappaamaan voittopokaalin käsiinsä.
– Olin niin kauan unelmoinut siitä, että halusin sen heti syliini. Tämä on nyt minun, hän hymyili.
– Tuntuu todella mahtavalle olla tässä nyt voittajana. Nautin siitä, että pystyin henkisesti pitämään fokuksen omassa tekemisessä. Luotin itseeni ja tiesin, että pystyn voittamaan, hän jatkoi.
– Loppuottelu oli todella tiukka. Kun pääsin siinä hieman johdolle, tunsin vain hyvänlaista painetta, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Nathan kertoi.
– Viihdyin täällä hyvin, ihmiset ovat mukavia ja ystävällisiä ja tämä turnaushan on aivan mahtava. Oli hieno olla mukana ja lähteä voittajana kotiin, hän päätti.”
Seija Lankinen / Brunswick Ballmaster Open